Попсимонова за МО Мугра: „Знаењето оди во втор план!“

gpsimonova-int-625x320Благодарност до проф. д-р Гордана Попсимонова од Факултетот за земјоделски науки и храна, која се согласи да ги сподели своите гледишта поврзани со Болоњскиот процес и бесплатното образование.

Како гледате на Болоњскиот процес во Македонија? Дали е адекватен за создавање кадри за работни места, развивање критичка мисла кај студентите, или двете?

Кратко и јасно: Болоњскиот процес е реформа на европското образование со многу длабока и добра идеја да ги задоволи потребите на пазарот на трудот и да се подигне мобилноста на студентите. За жал, дури ни во високоразвиените економии, реформите не одговориле на поставените барања. Continue reading

Чаусидис за МО „Мугра“: Студентите мора да се воспитуваат на самодостоинство!

k4Имавме шанса да разговараме со професорот Никос Чаусидис од Институтот за Историја на уметност и археологија на Филозофскиот факултет при УКИМ, во врска со Болоњскиот систем и бесплатното образование.
Еве што ни одговори:

Кои се слабостите на Болоњскиот Процес во Македонија? Дали тој треба да се укине или да се подобри?

Слободата е нож со две острици. Пред Болоњскиот систем имаше висок степен на слобода, и кај професорите и кај студентите. Добрите професори и добрите студенти добро ја користеа таа слобода за да го прилагодат ритамот на наставата и ритамот на судирањето во име на принципите на квалитет и уживање во процесот. Continue reading

„Мугра“: План за изградба на два објекти на главниот комплекс на УКИМ

k2По повод планот на Министерството за образование и наука за изградба на два нови објекти (зграда за факултетот за физичко образование, спорт и здравје и зграда за факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство) во рамки на главниот универзитетски комплекс при Универзитетот Кирил и Методиј:

Младинската организација “Мугра” се спротивставува на ваквиот избрзан, несоодветен, недоволно подготвен, деструктивен и ретрограден план бидејќи при неговата реализација ќе се прекршат следниве правила и принципи: Continue reading

The Guardian: Harvard University says it can’t afford journal publishers’ prices

Харвард нема пари, но нашите истражувачи треба да имаат пари на индивидуална база.

Харвард минува на списанија со слободен пристап, а ние со закон даваме привилегии на приватната фирма Томсон Ројтерс, сопственикот на Web of Science. Continue reading

Soyez realistes – demandez l’impossible!

ТЕОДОСИЕВСКИ: За Уметноста

или

МАКЕДОНСКА СТУДЕНТСКА ПРОЛЕТ (1)

1.

Реченицата од насловот значи „Бидете реални – барајте го невозможното“, и е еден од навистина легендарните слогани на некогашните бунтовни студентски демонстрации (не само) во Париз 1968-та. И тоа е типичен младешки, не само студентски идеал, некогашен и сегашен, којшто едноставно не трпи стеги од никаков вид, најмалку од ступиден бирократски „екстерен“ тип, и бара се’ – сега и тука. Дури и невозможното! Иако кога е во прашање младоста / студентите, ништо не би требало да биде невозможно.   И гордо е да се застане зад таков слоган, како впрочем и зад другите подеднакво познати: „Cela nous concerne tous“ (Ова ги засега сите), „Les Beux-Artes sont fermes mais l’art revolutionaire est ne“ (Уметничките академии се затворени, но револуционерната уметност е родена), „Power to the People“ (Силата е во луѓето) итн.

L'Impossible

Претпоставувам дека многумина од мојата генерација, па и некои повозрасни или малку помлади, би дале…

View original post 1.193 more words