Попсимонова за МО Мугра: „Знаењето оди во втор план!“

gpsimonova-int-625x320Благодарност до проф. д-р Гордана Попсимонова од Факултетот за земјоделски науки и храна, која се согласи да ги сподели своите гледишта поврзани со Болоњскиот процес и бесплатното образование.

Како гледате на Болоњскиот процес во Македонија? Дали е адекватен за создавање кадри за работни места, развивање критичка мисла кај студентите, или двете?

Кратко и јасно: Болоњскиот процес е реформа на европското образование со многу длабока и добра идеја да ги задоволи потребите на пазарот на трудот и да се подигне мобилноста на студентите. За жал, дури ни во високоразвиените економии, реформите не одговориле на поставените барања. Continue reading

Стевановиќ: Ректоратот да каже дали дозволил градење во кампусот на УКИМ

majasРекторатот на УКИМ требаше да ја образложи постапката за сечењето на дрвјата, влегувањето на лица надвор од УКИМ и процесот на донесување одлука за овие објекти. Требаше да свика седница, ако ништо друго да превенира ескалација на ситуацијата на УКУМ, вели професор Маја Стевановиќ од Професорскиот пленум во неделното интервју на Радио Слободна Европа. Continue reading

Чаусидис за МО „Мугра“: Студентите мора да се воспитуваат на самодостоинство!

k4Имавме шанса да разговараме со професорот Никос Чаусидис од Институтот за Историја на уметност и археологија на Филозофскиот факултет при УКИМ, во врска со Болоњскиот систем и бесплатното образование.
Еве што ни одговори:

Кои се слабостите на Болоњскиот Процес во Македонија? Дали тој треба да се укине или да се подобри?

Слободата е нож со две острици. Пред Болоњскиот систем имаше висок степен на слобода, и кај професорите и кај студентите. Добрите професори и добрите студенти добро ја користеа таа слобода за да го прилагодат ритамот на наставата и ритамот на судирањето во име на принципите на квалитет и уживање во процесот. Continue reading

Сандра Ѓорѓиева за „Вест“: „Ако заедно решиме да не трпиме, мора да нe слушнат!“

Дваесет и едногодишната Сандра Ѓорѓиева е режисерката на документарниот филм “Зелени ѕидови, црна храна”, кој го истражува животот и суровите услови во студентскиот дом “Гоце Делчев” во Скопје и ги прикажува пасивноста и отпорот на македонските студенти.

1

Ѓорѓиева е студентка на четврта година на филмска и ТВ-монтажа на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на доцент Лазар Секуловски.

Филмот е во продукција на ФДУ, монтажата е на Ѓорѓиева, Јована Мишковска е продуцентка, сниматели се Марко Димитриевски и Кристијан Караџовски, а музиката е на Трајко Симоновски.

Филмот во понеделникот се прикажа на настанот на Студентскиот пленум “Ние не чекаме избори: Заокружи Гоце”. На дебатата говореше и архитектот на објектот Георги Константиновски, кој своевремено за овој проект беше високо награден, а денес вели оти плаче, гледајќи го како пропаѓа. Continue reading

Солунчев за „Фактор“: Македонското образование создава полтрони и гастарбајтери!

solunacОбразованието не подлежи на импровизации и концептуални збрки. Супстанцијално образованието не треба да биде реперкусија на политичкиот систем, а уште помалку, чекор во некаква  политичка програма на која било политичка партија, оти на тој начин тоа е само еден запчаник на механизмот на власта, и има комплетно пресвртена онтологија,  не произведува индивидуалитети, што е негова основна цел, ами, дури и напротив, ги укинува – вели за Фактор, доц. д-р Ристо Солунчев од Институтот по философија на Филозофскиот факултет.

Continue reading

BH Dani: Studentski i profesorski plenumi u Skoplju: Protiv kontrole univerziteta

rumena

U Skoplju već nekoliko sedmica traje blokada fakulteta Univerziteta Sv. Kirila i Metodija. Studenti ovog univerziteta, kao i znatan broj njihovih profesora protestuju protiv novog Zakona o visokom obrazovanju koji je izglasalo makedonsko Sobranje. O studentskim i profesorskim plenumima, te opštim političkim prilikama koje su do njih dovele razgovarali smo sa učesnicom profesorskog plenuma Rumenom Buzarovskom i učesnicom studentskog plenuma Gracijom Atanasovskom.

DANI: Šta su razlozi nezadovoljstva profesora skopskog Filozofskog fakulteta, te zbog čega su se profesori odlučili podržati studentsku blokadu?

BUZAROVSKA: Profesori iz Profesorskog plenuma (PP) su podržali Autonomnu zonu Studentskog plenuma (SP), koja se najpre uspostavila na Filološkom i Filozofskom fakultetu (oba se fakulteta nalaze u istoj zgradi), te se proširila na tehničke fakultete, a ovih se dana širi i na druge fakultete Univerziteta Sv. Kirila i Metodija. Profesori su podržali Autonomnu zonu zbog njihovog saglašavanja sa zahtevima studenata: Studentski plenum da učestvuje u pripremi potpuno novog zakona, koji će reflektirati studentske zahteve, formiranje radnih grupa za pripremu novog zakona u kom će učestvovati predstavnici SP-a i PP-a, kao i stvaranje konkretnog vremenskog okvira za izradu novog zakona za visoko obrazovanje. Continue reading

Вилиќ за „Слободен печат“: Ова не е окупација, туку ослободување на Универзитетот!

nebojsa

Како спиевте синоќа?

Па, не можам баш да кажам дека спиев. Задремав на два пати, но нешто не ми даваше да продолжам, да заспијам. Како да не сакав да заспијам за да не пропуштам ниту еден миг од ноќта, како да не сакав да заспијам за да го запомнам секој миг од таа прва ноќ на „ослободувањето“ не само на факултетот на којшто и самиот студирав пред триесетина години, туку и на оваа моја покорена земја. Не можев, а да не се прашувам: кои се овие млади и што јас барам тука? Како да се најдов во еден друг свет, свет во кој сите мои петнаесетина „цимер/к/и“ во предавалната, легнати на подот, си ги донеле своите животи, своите сакани работи, своите перничиња со ѕвездички и месечинки врз кои спијат и дома, своите ќебенца и душечиња; своите тајни, желби и посакувања, своите стравови и неизвесности… Додека (само) јас од време на време тешко воздивнував, тие спиеја со некој нивен сон, со некој нивен мирен сон, спокоен и задоволен сон од она што го направиле и постигнале тој ден… Continue reading