Јавен повик до Ректорот на УКИМ Велимир Стојковски

Професорскиот пленум упатува јавно барање до Ректорот на УКИМ, проф. д-р. Велимир Стојковски да го демантира Министерството за образование и наука (МОН), дека Универзитетот Св. „Кирил и Методиј“ предложил, а МОН го прифатил предлогот за спроведување на пилот-проект за државен испит на само еден ден пред гласањето на законските измени во Собранието на РМ.

Според соопштението, Ректорската управа на УКИМ одржала вонредна седница на 13 јануари и заклучила дека нејзиното барање упатено до ресорното министерство да се заложи кај овластените предлагачи „да се повлечат предложените законски решенија од собраниска процедура заради потребата од поопсежна дебата и согледување на сите аспекти од предложените измени“ не биле прифатени. Continue reading

Професорскиот пленум бара повлекување на законот или бојкот на наставата

Повлекување на предлог законот за високо образование бара професорскиот и студентскиот пленум, во спротивно не се исклучени нови протести, но и бојкот на наставата, вели професорката Гордана Силјановска од Професорскиот пленум.

Проследете ја изјавата на проф. Силјановска на DailyMotion.

Отворено писмо до ректорот на УКИМ

pismo1

До
Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“
проф. д-р Велимир Стојковски

ОТВОРЕНО ПИСМО
03.01.2015

Почитуван ректоре, проф. д-р Велимир Стојковски,

Дозволете најнапред да Ви ја честитаме Новата година и да Ви посакаме среќа и успех, Вам и на целата ректорска управа.

Како што веќе знаете од медиумите, како одговор на иницијативата на нашите студенти, кои повеќе од два месеца протестираат и се обидуваат да издејствуваат конструктивен дијалог со државните институции во врска со измените на Законот за високо образование, и ние професорите конституиравме Професорски пленум. Во него членуваат и активно дејствуваат преку 500 професори од сите универзитети во Република Македонија. Со нашето дејствување сакавме да го поддржиме она што низ институционалните канали го правеа деканатите и ректоратите. Иако нашиот глас беше единствен, а приговорите аргументирани и во висок степен хармонизирани, сепак се удрија од ѕидот на молкот на институциите.

Continue reading

Отворено писмо до пратениците на Собранието на РМ, 28.12.2014

15

Почитувани пратеници во Собранието на Република Македонија,

Пред вас наскоро ќе се најдат предлог-закони за измени и дополнувања на законите во областа на високото образование, како и нови предлог-закони чија содржина енергично ја отфрлија или, во најмала рака, суштински ја оспорија оние што тие закони најмногу ги засегаат – студентите и универзитетските учители. Ви се обраќаме за да ве повикаме да ја запрете понатамошната постапка и за да нè сослушате пред да донесете одлука што може скапо да нè чини и нас, и вас и целокупното наше општество. Continue reading