Реакција за најсрамниот ден во историјата на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

pp-logo-160x160На 30.06.2016 се одржаа избори за претседател на Студентскиот парламент при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје (СПУКМ) организирани од нелегитимно тело. Вчерашниот ден е најсрамниот во историјата на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје (УКИМ). Беше очигледно дека нелегалното тело со неприкриена намера спроведува нерегуларни избори надвор од академскиот календар.

Професорскиот пленум (ПП) најостро го осудува начинот на којшто вчера се одвиваа изборите за нов претседател на Студентскиот парламент при УКИМ (СПУКМ). Членовите на Професорскиот пленум се шокирани од фактот дека гласањето не беше прекинато и покрај забележаните неправилности:

 • непостоење на избирачки список, како основен инструмент за одвивање на гласањето;
 • немање паравани за обезбедување тајност на гласањето;
 • гласачки ливчиња без печат и без потпис;
 • учество на лица, ниту вработени ниту студенти на УКИМ, во организирањето и во спроведувањето на изборите, како и вршење притисок од нивна страна;
 • насилно одземање на гласачките кутии и нивно дислоцирање од местото на гласањето без претходно пребројување на гласачките ливчиња.

Членовите на Одборот за гласање ја злоупотребија својата положба и дозволија продолжување на гласањето со што реализираа незаконски избори. Ова е тежок срам за УКИМ и за Студентскиот парламент, а уште повеќе за оние кои ги подучиле и ги охрабриле да употребат вакви незаконски и насилнички методи во изборниот процес.

Професорскиот пленум најостро ги осудува директното вмешување во изборниот процес и бруталната тортура од страна на Специјалната единица за брзо распоредување при Министерството за внатрешни работи (ЕБР) врз претставниците на Студентскиот пленум кои искажуваа незадоволство од изборните неправилности. Со тоа МВР стана соучесник во криминалниот чин.

Бараме од Ректорот, Ректорската управа и Сенатот на УКИМ, односно раководните лица и тела на единиците при УКИМ да не ги признаат вчерашните криминални избори. Вчера беше нанесена катастрофална штета на угледот на УКИМ и на правата на студентите. За таа цел Професорскиот пленум бара итни седници на овие тела со единствена точка на дневниот ред – разгледување и средување на оваа скандалозна состојба.

Неопходна е итна и категорична реакција за спречување на натамошно продлабочување на оваа срамна ситуација. Сега е последен момент сите наставници и студенти да го прекинат индиферентниот однос и да се вклучат во одбраната на начелата на законитоста и моралитетот.

Професорскиот пленум бара итно преземање на одговорност од сите што спроведуваат, оправдуваат и простуваат самоволие и насилство.

Професорскиот пленум бара владеење на правото и на неселективната правда.

Професорскиот пленум бара почитување на правото на говор, на правото на слободна и на критичка мисла.

Професорскиот пленум бара создавање услови за слободно изразување на волјата на студентите.

Во спротивно, Професорскиот пленум ќе бара неотповиклива и итна оставка на членовите на Сенатот и на Ректорот и на сите одговорни лица кои без конкретна акција и реакција на вчерашните настани ќе ја продолжат оваа агонија.

Advertisements

2 comments on “Реакција за најсрамниот ден во историјата на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје

 1. Маја Папаја напиша:

  Жално и срамно, за идните академски граѓани, но ништо чудно, сето тоа што вчера се случуваше со студентските избори е одраз,очицетворение на тоа што се случува и со квази власта која ја носи државата и интелегенцијата,што за жал е веќе вид во изумирање во бездна. Ужас од кој се згрозив, и воедно се исплашив дека ова е можеби и сценарио кое се спрема за претстојните избори. Сочуство искрено за сите слободоумни и критички настроени граѓани. МАКЕДОНЦИ РАЗБУДЕТЕ СЕ! Не смеете да дозволите ова да продолжи да ви се случува.

  Ми се допаѓа

 2. Dimitar Belcev Skopje напиша:

  Целосна поддршка!
  Ова е претпремиера на сценариото за наредните избори.

  Во продолжение една поема за да разбуди:

  .

  http://www.mkd.mk/poezija/napishano-pred-polovina-vek-vo-gvatemala-a-tolku-mnogu-odgovara-za-21-vek-makedonija

  http://www.jstor.org/stable/41336288?seq=1#page_scan_tab_contents

  INTELECTUALES APOLITICOS / APOLITICAL INTELLECTUALS
  Otto Rene Castillo
  Berkeley Journal of Sociology
  Vol. 20 (1975-76), pp. 8-11
  Published by: Regents of the University of California
  Stable URL: http://www.jstor.org/stable/41336288
  Page Count: 4

  http://www.ottorenecastillo.org/Cayera/Apoliticos.html

  INTELECTUALES APOLITICOS
  Un dia,
  los intelectuales
  apolíticos
  de mi país
  serán interrogados
  por el hombre
  sencillo
  de nuestro pueblo.

  Se les preguntará
  sobre lo que hiceron
  cuando
  la patria se apagaba
  lentamente,
  como una hoguera dulce,
  pequeña y sola.

  No serán interrogados
  sobre sus trajes,
  ni sobre sus largas
  siestas
  después de la merienda,
  tampoco sobre sus estériles
  combates con la nada,
  ni sobre su ontológica
  manera
  de llegar a las monedas.
  No se les interrogará
  sobre la mitología griega,
  ni sobre el asco
  que sintieron de sí,
  cuando alguien, en su fondo,
  se disponía a morir cobardemente.

  Nada se les preguntarás
  sobre sus justificaciones
  absurdas,
  crecidas a la sombra
  de una mentira rotunda.
  Ese día vendrán
  los hombres sencillos.
  Los que nunca cupieron
  en los libros y versos
  de los intelectuales apolíticos,
  pero que llegaban todos los días
  a dejarles la leche y el pan,
  los huevos y las tortillas,
  los que les cosían la ropa,
  los que les manejaban los carros,
  les cuidaban sus perros y jardines,
  y trabajaban para ellos,
  y preguntarán,
  “¿Qué hicisteis cuando los pobres
  sufrían, y se quemaba en ellos,
  gravemente, la ternura y la vida?”

  Intelectuales apolíticos
  de mi dulce país,
  no podréis responder nada.

  Os devorará un buitre de silencio
  las entrañas.
  Os roerá el alma
  vuestra propia miseria.
  Y callareis,
  avergonzados de vosotros.

  https://jimcraven10.wordpress.com/2012/08/02/apolitical-intellectuals-by-otto-rene-castillo/

  Apolitical Intellectuals

  One day
  the apolitical
  intellectuals
  of my country
  will be interrogated
  by the simplest
  of our people.

  They will be asked
  what they did
  when their nation died out
  slowly,
  like a sweet fire
  small and alone.

  No one will ask them
  about their dress,
  their long siestas
  after lunch,
  no one will want to know
  about their sterile combats
  with “the idea
  of the nothing”
  no one will care about
  their higher financial learning.

  They won’t be questioned
  on Greek mythology,
  or regarding their self-disgust
  when someone within them
  begins to die
  the coward’s death.

  They’ll be asked nothing
  about their absurd
  justifications,
  born in the shadow
  of the total lie.

  On that day
  the simple men will come.
  Those who had no place
  in the books and poems
  of the apolitical intellectuals,
  but daily delivered
  their bread and milk,
  their tortillas and eggs,
  those who drove their cars,
  who cared for their dogs and gardens
  and worked for them,
  and they’ll ask:

  “What did you do when the poor
  suffered, when tendernes
  and life
  burned out of them?”

  Apolitical intellectuals
  of my sweet country,
  you will not be able to answer.

  A vulture of silence
  will eat your gut.

  Your own misery
  will pick at your soul.

  And you will be mute in your shame.

  For those who dont know Castillo , here is a brief description:

  Otto Rene Castillo was born on April 25th, 1934. He was the son of Juana de Dios Castillo Merida, from whom he inherited his personality and verbosity. These characteristics eventually led him to win the title of Revolutionary Poet of America. Castillo went to primary school in Quetzaltenango and later moved to Guatemala City to attend secondary school at the Central National Institute for Boys. In the Democratic Republic of Germany, he attended the University of Leipzig. He majored in cinematography, taught by Jorvis Ivens, and graduated with a Master’s degree in Arts.

  At age eighteen, he began his career writing articles for youth magazines. In 1953, poet Werner Ovalle Lopez gave a seminar called, “The Sunday Hour” and declared Castillo a “worthy youth” because at this time he was writing articles for a variety of magazines. As a youth, Castillo participated in the student’s association and was president of a youth organization called the Work Party of Guatemala. In 1954, during the Proimperialistic counter revolution, this leading youth with some other democratic intellectuals, went into exile.

  Otto Rene Castillo took refuge in El Salvador where he worked as a laborer, salesman and clerk. His life as an emigrant was hard and poor. But during this time, he met Oswaldo Escobar Velado, Roque Dalton Garcia, Roberto Armijo and other writers who encouraged him by reading and promoting his literary works. These were published in the “Daily Latino. ” From that point, he went to the university to study law and then founded the University Literary Circle. His influences were Neruda, Hernandez and Vallejo. In 1955, Castillo received the poetry prize of Central America , which was shared by Roque Dalton. In 1956, he received another prize from Guatemalan university students in celebration of the poem, “Motherland, let’s Walk.” This work, according to his critics, is a reflection of the misery and sadness caused by immeasurable exploitation.

  In 1957 after the death of dictator Castillo Armas, the people were, “allowed to breathe easily.” Otto Rene Castillo returned to Guatemala to integrate himself into the cultural movement and study law at the University of San Carlos. In 1959, he left for Leipzig by means of the Filadelfo Salazar Scholarship. Between 1957 and 1959 his poems were released in the student editions of “The Student informer” and the “The Impartial.” He traveled to Europe, Asia and Africa, acquiring an extensive humane world vision. In 1964, he returned to Guatemala to dedicate himself to cultural activities and the political actions of the Worker’s Party.

  He founded the Experimental Theater of the Capital City Municipality, collaborating with the association of university students who published some of his sonnets in their book “Tecun Uman.” Castillo was also published in the university magazine, “Spears and Letters.” In 1964, he was put in jail by the Peralta Azurdia regime. Later he was expropriated, traveling to Europe where he organized the World Youth Festival. He later returned secretly to Guatemala to gather up a rebel force to combat the Montenegrista regime.

  In the distant and humid mountain ranges of Zacapa and Izabel, Catillo experienced the demanding limitations of the guerrilla insurrection and the intimidating, harsh Guatemalan system. Still young Castillo promised the motherland to drink her bitter cups of grief and affliction and become blind so that she can see, fulfilling the words in his poem, “Vamos Patria a Caminar,” March 19th, 1967 . He was captured in the mountains of Sierra de las Minas, along with Nora Paiz. He was taken to the brutal estate of Arrana in Zacapa, where he was tortured and burned with various other plantation workers.

  The people paid homage in Guatemala, great Britain and Costa Rica to Castillo after his death, by publishing his work “Report of Injustice.”

  In the final words of Oscar Arutro Palencia, “The thirty three years that Castillo lived with us is our evidence that the decent, intellectual, artistic, and scientific man should grow, raising himself up with his own people, with the humble”.

  ….
  Satisfaction

  The most beautiful thing
  for those who have fought a whole life
  is to come to the end and say;
  we believed in people and life,
  and life and the people
  never let us down.

  Only in this way do men become men,
  women become women,
  fighting day and night
  for people and for life.

  And when these lives come to an end
  the people open their deepest rivers
  and they enter those waters forever.
  And so they become, distant fires, living,
  creating the heart of example

  The most beautiful thing
  for those who have fought a whole life
  is to come to the end and say;
  we believed in people and life,
  and life and the people
  never let us down.

  Before the Scales, Tomorrow:

  And when the enthusiastic
  story of our time
  is told,
  who are yet to be born
  but announce themselves
  with more generous face,
  we will come out ahead
  –those who have suffered most from it.

  And that
  being ahead of your time
  means much suffering from it.
  But it’s beautiful to love the world
  with eyes
  that have not yet
  been born.

  And splendid
  to know yourself victorious
  when all around you
  it’s all still so cold,
  so dark.

  Otto Rene Castillo, born 1936, was a Guatemalan revolutionary, a guerilla fighter, and a poet. Following the 1954 CIA-sponsored coup that overthrew the democratic Arbenz government, Castillo went into exile in El Salvador, where he met Roque Dalton and other writers who helped him publish his early works

  When the dictator Armas died in 1957 he returned to Guatemala and in 1959 went to the German Democratic Republic to study, where he received a Masters degree.

  Castillo returned to Guatemala in 1964 and became active in the Workers Party, founded the Experimental Theater of the Capital City Municipality, and wrote and published numerous poems. That same year, he was arrested but managed to escape, going into exile once again, this time in Europe.

  Later that year he went back to Guatemala secretly and joined one of the armed guerilla movements operating in the Zacapa mountains.

  In 1967, Castillo and other revolutionary fighters were captured; he, along with his comrades and some local campesinos, were brutally tortured and then burned alive.

  http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1259157

  IZLOŽBOM „ŽIVI, MRTVI I OSTALI” U PAVILJONU VELJKOVIĆ, TAČNO U PODNE 1. JANUARA 2015. OBELEŽENO JE DVADESET GODINA JAVNOG RADA CENTRA ZA KULTURNU DEKONTAMINACIJU KOJI JE DRAMATURG BORKA PAVIĆEVIĆ OSNOVALA 1995.
  BORKA PAVIĆEVIĆ: MI SMO OSTACI CIVILNOG DRUŠTVA

  ….. Dobitnica je nagrade Oto Rene Kastiljo za politički teatar u Njujorku 2000

  Ми се допаѓа

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s